Header Ads

Mungkin Jatuh Buai Semasa Dalam Pantang Lagi.. - Darwish Menderita Buta Dan Terlantar Seumur Hidup

DARWISY DAN CEREBRAL PALSY(CP)
-Acute And Chronic Subdural Hematoma
-Shaken Baby Syndrome

Darwish
Darwish sebelum terkena Sindrom Baby Shaken
Darwisy dilahirkan normal tanpa sebarang masalah. Genap usianya 3bulan2minggu dia dikejarkan ke hospital sebaik sahaja ibunya mendapat panggilan dari taska menyatakan Darwisy muntah teruk. Beliau bergegas ke taska dan mendapati Darwisy diserang sawan dan bernafas laju.

Darwish

Darwish

Kes Darwisy berpunca dari SHAKEN BABY SYNDROME(Sindrom Goncang Bayi) dan telah berlaku pendarahan di otaknya. Darwisy dipindahkan ke Institut Pediatrik HKL dan dibedah.
Walaupun pembedahan berjaya TETAPI otak yang masih berfungsi dengan baik hanya 20% dan 80% sudah rosak. Doktor menyatakan Darwisy akan terlantar seumur hidup dan tak mampu buat apa-apa termasuk bercakap.

Darwisy dikategorikan Buta(berlaku pendarahan di mata) dan Global Development Delay (GDD) pada awalnya. Selepas itu ciri2 spastik mula kelihatan dan dikategorikan sebagai Quadrepligia CP dan seterusnya Dystonia CP.

Darwish


**Shaken Baby Syndrome disebabkan berlaku gegaran yang kuat seperti bayi dilambung, terjatuh, terhantuk, digegar terlalu kuat sehingga berlaku pendarahan diotak bayi.

Darwisy sekarang berusia 5tahun4bulan.

Kredit : Saidah Aziz


Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.