Header Ads

Mangsa Rogol Bahagia Jika Berkahwin Dengan Perogol, Ahli Parlimen Tasek Gelugor

mangsa rogol bahagia jika kahwin perogol
"Sebagai seorang yang telah dirogol, jika dia boleh berkahwin dengan perogolnya, dia tidak akan pergi melalui masa depan yang suram."kata Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Shabudin Yahya telah mengeluarkan kenyataan di Persidangan Dewan Rakyat hari ini bahawa mangsa rogol boleh mempunyai peluang untuk menjalani kehidupan yang sihat dan baik jika mereka berkahwin perogol mereka,

Menurut beliau, kanak-kanak perempuan yang berusia antara sembilan hingga 12 tahun sudah bersedia untuk berkahwin dari segi fizikal dan rohani.

"Mereka mencapai akil baligh pada usia sembilan atau 12 dan pada masa itu, keadaan fizikal badan mereka sudah serupa dengan mereka yang berusia 18 tahun.

"Sebagai seorang yang telah dirogol, jika dia boleh berkahwin dengan perogolnya, dia tidak akan pergi melalui masa depan yang suram.

"Sekurang-kurangnya dia mempunyai seseorang yang boleh menjadi suaminya. Jadi, ini akan menjadi penawar kepada masalah sosial," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Kanak-Kanak Kesalahan Seksual di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika membantah pindaan kepada rang undang-undang yang dicadangkan oleh Ahli Parlimen DAP Kulai, Teo Nie Ching yang mahu rang undang-undang itu dipinda juga menjelaskan ketidaksahan perkahwinan kanak-kanak.

Pindaan yang dicadangkan itu kemudiannya diluluskan tanpa perubahan besar.

Shabudin menegaskan bahawa ia juga tidak adil untuk menganggap bahawa seseorang yang melakukan kesalahan seksual akan terus menjadi seorang yang jahat.

"Mungkin dia bertaubat, atau menyesal. Adalah lebih baik untuk mempunyai orang-orang yang menyesal dan bukannya orang-orang yang tidak menyesal.

"Jadi dalam kes ini, janganlah kita meletakkan andaian bahawa orang itu akan kekal buruk. Perkahwinan boleh menjadi jalan keluar bagi masalah ini," katanya.

Bekas hakim mahkamah Syariah mempertahankan undang-undang yang sedia ada yang membolehkan kanak-kanak yang hendak berkahwin selagi ibu bapa atau penjaga mereka mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Syariah.

Kredit : NST

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.