Header Ads

Rahman Dahlan Terkejut Dengan Kenyataan MP Tasek Gelugor

"... kerajaan dan penggubal undang-undang turut mempunyai tanggungjawab untuk melindungi kepentingan terbaik kanak-kanak di Malaysia."Datuk Abdul Rahman Dahlan

Datuk Abdul Rahman Dahlan membalas kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Tasek Gelugor yang telah mencadangkan supaya mangsa rogol akan mempunyai peluang yang lebih baik jika mereka berkahwin perogol mereka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata perogol itu perlu didakwa, jika dia berkahwin dengan mangsa, maka dia mempunyai alasan untuk lari daripada tanggungjawab dan undang-undang..

Beliau sangat terkejut dan kecewa apabila membaca kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahya di Dewan Rakyat semalam.

"Setiap kanak-kanak mempunyai hak untuk hidup, untuk mempunyai impian, dan bersenang-senang. Walaupun ia adalah tanggungjawab ibu bapa untuk menyediakan kehidupan yang baik untuk anak-anak mereka, kerajaan dan penggubal undang-undang turut mempunyai tanggungjawab untuk melindungi kepentingan terbaik kanak-kanak di Malaysia.

"Saya percaya undang-undang yang digubal untuk melindungi anak-anak kita - Terutamanya kanak-kanak perempuan di bawah umur," katanya menerusi satu kenyataan malam ini.

Menurut Rahman, Undang-undang di bawah Seksyen 375 (G) Kanun Keseksaan yang dianggap kesalahan rogol bagi seorang lelaki yang mempunyai hubungan seks dengan gadis di bawah umur 16 tahun - dengan atau tanpa izinnya.

Memetik kenyataan Shabudin, beliau memberitahu Dewan Rakyat bahawa mangsa rogol boleh mempunyai peluang untuk menjalani kehidupan yang sihat dan baik jika mereka berkahwin perogol mereka.

Pindaan yang dicadangkan telah diluluskan tanpa perubahan besar.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.