Header Ads

We design a professional website for you in just 7 Days!

(Tips) Travel Bajet Ke Lombok, Indonesia

Suasana tenang ketika melihat matahari terbit di Ombak Sunset. - Gambar Nadyia Yaya
Bermula musim cuti sekolah, pasti ramai yang memilih untuk pergi bercuti bersama keluarga mereka. Ada yang memilih untuk bercuti di dalam negara, dan ada juga yang memilih untuk bercuti di luar negara. Jom kita lihat tips travel yang telah dikongsikan oleh Puan Nadyia Yaya semasa pergi bercuti di Lombok, Indonesia bersama suaminya baru-baru ini.



Itinerary lombok 4 hari 3 malam
1. flight Air Asia - RM755 return for 2person.
2. Tour guide - kmi guna tour guide kat sana sbb malas pening2 cari tempat. kang sesat 1 hal.biar everything well prepared. senang ada org ambik hantarkan. tpi ikut masing2 la. sapa suka jln sendiri, lebih adventure gitu ok la. hak masing2 hehe. nama supir kmi tu pak heri. baik ramah n pandai ambik kan gmbo. itu yg pnting hahaha. buat survey hari tu rasenya kat dia paling murah. RM733 utk 2org. boleh whtsapp dia +62 852-3845-9198. kt bawah ni yaya listkan tempat2 yg dia bawak :
Day 1
airport
mawun bech
silong belanak beach
cek in hotel
Day 2
waterfall sendang gila
waterfall tiu kelep
bukit malimbu hill
bukit villa hantu
hantar ke jetty utk pgi gili trawangan
Day 3
free & easy ( kmi pgi snoorkeling, pusing2 pulau naik basikal, candle light dinner) yg ni bayar sendiri. xtermasuk pakej
Day 4
jemput kat jetty
shopping
rumah adat sasak (sade)
lombok tenun (sukarare)
kuta beach
tanjung aan
bukit meresek
airport
3. speedboat from lombok to gili trawangan RM269 utk 2org. 10mnit jer dah sampai.
4. accommodation - 1st day kmi stay lombok senggigi hotel. RM134 jer utk 1mlm. nti tgk gmbo kt bawah ok. selasa n cantik. breakfast include. hari ke 2 n 3 kmi stay kat gili trawangan kat angels cottage. RM234 utk 2mlm. breakfast include jgk
5. makan - mkn kt lombok murah RM5-RM15. kat belah gili mahal sikit la tambah2 kedai tepi laut RM10-RM30 utk seorg mkn. tpi ada jer yg murah mcm bakso, jagung bakar ada jual kat tepi2 jln tu. depend pada bajet masing2. kmi spend utk mkn hari tu lebih kurang RM250 utk 4hari mkn
6. sewa basikal RM15 sehari. kat gili xde transport lain selain basikal dgn cidomo. cidomo tu kereta kuda. rasenya RM60 mcm tu. aku xnaik sbb kesian. ai kan pencinta haiwan. lebih rela jln kaki dri naik ats dia. kesian wei 😭😭
7. snorkeling RM35 seorang. dia bawak ke 3gili. gili trawangan, gili air n gili meno. aku sempat terjun kt gili trawangan jer. rasa nyawa di hujung tanduk hahaha😂 ombak kuat. 2 gili lagi aku duduk ats boat jer😝 xsempat la nk tgk nemo tu semua hmm 🐠
8. souviner - souviner better beli kat lombok dri beli di gili. kt lombok murah. xshopping sgt pun. beli tshirt keychain jer buat kenangan. bajet shopping RM150 pn ckup. kalau nk beli kain songket ke apa spend lebih sikit ok. hrga kain songket dri RM50-RM200.
9. masa- wktu mlysia dgn lombok sama jer. bezanya kat lombok kul6pgi dah cerah. subuh pun awal. kul6ptg dah gelap. mgrib kul 6.30ptg. kat sana byk masjid. nma pun pulau 1000 masjid kan.
10.currency skrg RM332 = 1juta rupiah ( tpi kat money charger xdpt la rate tu. hari tu tukar dpt RM335 utk 1juta rupiah) in case kalau korg xcukup duit, kt sana ada jer atm cimb. tpi xsure la berapa kene charge.
total : lebih kurang RM2800 utk 2orang. kalau sorang lgi murah la uolls. mne yg korang xnk follow boleh cut off, so lgi murah dari bajet ni. bersambung cerita dekat gambar di bawah 😂 kalau nk tnya apa2 boleh tnya, kalau segan pm jer

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.