Header Ads

Kebakaran Pusat Tahfiz, Tujuh Remaja Termasuk Lima Suspek Utama Dipercayai Ditahan Polis Bagi Membantu Siasatan


KUALA LUMPUR, 16 Sep: Tujuh remaja, termasuk lima suspek utama dalam kes kebakaran di pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang mengejutkan rakyat Malaysia baru-baru ini dipercayai ditahan polis bagi membantu siasatan.

BH Online melaporkan, dari tujuh yang ditahan, lima dipercayai penduduk di kawasan berhampiran yang berusia 16 hingga 18 tahun, manakala tiga lagi pelajar tahfiz terbabit dipanggil bagi membantu siasatan.

Sumber BH Online berkata, tindakan menahan kesemua mereka itu dibuat susulan pemeriksaan terhadap satu rakaman CCTV di sebuah stesen minyak di Jalan Dato Keramat yang merakamkan perbuatan suspek yang mencurigakan.

"Dalam rakaman itu terdapat kelibat dua lelaki menaiki motosikal Yamaha Lagenda membeli minyak petrol jam 1.30 pagi, beberapa jam sebelum kebakaran pusat tahfiz berkenaan.

"Mereka dipercayai menggunakan minyak petrol itu untuk membakar pusat tahfiz berkenaan," katanya.

Selain itu, sumber berkenaan juga berkata suspek dipercayai menceroboh masuk pusat tahfiz dengan membawa naik tong gas serta tilam ke tingkat tiga.

Suspek juga dipercayai mengunci pintu bilik asrama sebelum meletakkan tilam sebelum menyalakan api.

"Mereka juga dipercayai mengunci pintu bilik asrama sebelum meletakkan tilam dan menghalakan muncung tong gas ke arah pintu bilik asrama pelajar dan guru sebelum membakar minyak petrol," katanya.

Setakat ini, siasatan polis yang dikatakan menjurus kepada perbuatan khianat dan balas dendam sedang dijalankan bagi mendapatkan motif sebenar kejadian.

Menurut Berita Harian, mereka difahamkan, pagi tadi beberapa pengakuan dibuat oleh suspek terbabit semasa mereka ditahan di lokap Balai Polis Jinjang.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh tidak menafikan berhubung tangkapan itu namun enggan mengulas lanjut.

Difahamkan juga, satu sidang media akan diadakan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur pagi esok dan semua persoalan itu akan dijawab di sedang media itu.


Sumber: Berita Harian

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.