Header Ads

We design a professional website for you in just 7 Days!

(VIDEO) Muhammad Selalu Mengadu Sakit Di Kelamin Sewaktu Buang Air Kecil, Ibu Terkilan Gagal Kesan Penyakit Anak Lebih Awal


PHIMOSIS atau Fimosis biasanya berlaku kepada kanak-kanak lelaki dimana saluran kecing alat kelamin mereka tertutup, sempit atau melekat. Fimosis boleh terjadi sejak lahir dan juga akibat jangkitan kuman. Fimosis ini hanya dapat diubati melalui pembedahan iaitu dengan memotong sebahagian lapisan kulit yang menutupi saluran kencing, atau dalam bahasa mudahnya, sunat.

Puan Maizatul Akmal Abdullah Zawawi berkongsi kisah anak lelaki beliau yang menghidap Phimosis sejak lahir. Beliau sendiri agak terkilan kerana tidak menyedari tingkah laku pelik anaknya itu merupakan tanda-tanda anaknya mengalami Phimosis. 

Diharap perkongsian ini dapat membuka mata ibu bapa supaya lebih peka terhadap kesihatan anak-anak mereka.



Muhammad Amsyar Anaqi & PHIMOSIS

First and foremost, tolong jangan salah paham. Post ni bertujuan untuk sebarkan ilmu sesama umat...bukan berunsur lucah.. And post aku kali ni memang sangat panjang. Sapa rasa nak tambah ilmu sila la baca..sapa tak mau aku tak kisah. Ini sekadar perkongsian.

What is Phimosis?
Phimosis is a condition where the foreskin is too tight to be pulled back over the head of the penis (glans).

Paham tak? Kalau bahasa kedah orang panggil bebird buta kot istilah dia. Anak aku Muhammad memang ada masalah ni since baby and kami tak aware langsung tentang masalah ni.

Ok back to Muhammad punya kes. Alkisahnya anak aku stop pakai pampers bulan 6 lepas dia sihat dari typhoid. So dalam proses potty - training aku perasan habits anak aku bila dia buang air kecil mesti ambil masa yang agak lama dari anak2 sedara aku yang lain. Plus, bila dia buat project kecil beliau, mesti bebird dia kembung macam belon. Tapi time tu aku tak terlintas apa2 masalah pasai Muhaammad tak pernah ada masalah buang air kecil baikpun besar.




Masalah mula timbul aku perasaan anak aku ada 1 tabiat yang suka buat aku risau. DIA SUKA PEGANG BEBIRD DIA! Setiap kali aku tegur dia jawapan yang aku dapat 'Muhammad punya bebird keras la Mama'. Aku apa lagi meroyan mengamuk marah kat dia. Aku selalu ngadu kat mak aku ..kat mana la dia belajaq benda camni. End up aku akan marah dia and Muhammad akan mintak maaf janji tak buat lagi. Tapi..janji hanya tinggal janji.Muhammad still dengan tabiat dia.

Sampai la minggu lepas, disebabkan baba Muhammad cuti lama kami pun balik kampung mak aku di Hutan Kampung,Alor Star.Kebetulan sepupu2 dia dari Shah Alam balik kampung. Muhammad nampak lain dari selalu. Dia jadi cengeng. Pantang salah sikit nangis, pantang silap sikit ngamuk pastu asyik pegang bebird dia.Kali ni dia ngadu cakap 'Mama,bebird Muhammad sakit, tolong picit sat.'

Aku dah pelik. Aku belek bebird dia tak dak apa yang mencurigakan pun. Tapi dia still dok gtau bebird dia sakit. Dia punya tonyoh bebird dia sampai nampak mcm melecet. Semua ni berlaku dalam sehari. Kami terus bawak Muhammad pergi klinik berdekatan dengan umah mak aku. Kebetulan klinik tu nama KLINIK DR MUHAMMAD. So, Muhammad memang suka pi klinik Dr Muhammad dengan alasan doctor tu sama nama dengan beliau.😂😂 Dasyat tak anak aku?? Hahaha.

Kat sini la bermula kisah Muhammad dan Phimosis.
Sepanjang perjalanan nak pi klinik aku memang dah terlintas silap2 anak aku kena khatan awal sebab masalah bebird dia ni.Aku gitau kat mak aku ngan husband aku pasai aku punya terlintas tu tapi mak ngan husband aku hingaq cakap aku ni drama ja lebih so aku ignore ja perasaan aku. Muhammad pulak makin menjadi ngadu sakit bebird dia. Bila masuk jumpa Dr Muhammad sekali tengok Dr Muhammad diagnosed anak aku ada symptoms Phimosis. Soalan yang Dr Muhammad tanya kat aku ada 4 soalan.

Soalan 1
DrMuhammad tanya anak aku bila kencing sakit tak.Anak aku jawab tak.Aku dalam hati alhamdulillah anak aku tak dak masalah.

Soalan 2
'Puan, bila dia kencing dia amek masa yang lama tak dalam toilet?' Gulp..aku dah terkedu sat.

Soalan 3
'Ada tak dia selalu pegang bebird dia macam satu habit?'Aku jadi terdiam sat.

Soalan 4
Waktu dia kencing bebird dia kembung tak macam belon and air kencing macam tak lancar..lama proses kencing tu?Soalan ni memang buat aku tewas. Sumpah lembik lutut time .

Anak aku ada semua symptoms ni since dia baby especially part kencing kembung macam belon tu.And aku aware ok cuma pasai kejahilan aku tak tau tu adalah symptoms kepada masalah anak aku. And guess what..the best treatment is of course as my thought CIRCUMCISION la..aku time tu dah lembik lutut nak kna berkhatan .Anak aku baru cukup 4 tahun. Umur budak baru nak belajar lasak. Dah la tiba2 ja nk kena sunat.bukan atas persetujuan bersama.

Aku dah mula risau. Disebabkan aku punya cuak,Dr Muhammad terang yang Phimosis ni normal untuk baby.Semua baby melalui proses ni. Cuma dia start tak normal bila anak makin membesar tapi bebird dia still tak boleh nak ĺoceh..tak boleh nak tarik. Disebabkan memang ada infection Dr Muhammad just bagi antibiotics and pain killer berserta refer letter as suggested by Dr muhammad hbis antibiotics pi hospital and jangan tangguh sebab saluran kencing Muhammad sangat kecil..kalau biar boleh affect buah pinggang..getting worse kalau Muhammad sampai tak boleh kencing. So lepas ambil ubat kami balik Sungai Petani sebab esoknya baba Muhammad kerja.

BERMULA AZAB
Pagi Isnin Muhammad bangun pagi dia langsung tak kencing. Padahal routine dia setiap pagi bila bangun terus lari ke toilet.Memang wajib untuk muhammad kencing di pagi hari. Tapi tak..!!Sikit pun tak!! Dia minum air banyak macam hari2 tapi tak kencing..hampa ra.sa?? Dia still ngadu sakit tapi bebird dia dah tak merah nampak macam melecet. 

Guess what? ? 4 petang baru dia kencing and Muhammad nampak terseksa sangat..macam terseksa. And dia dah start merengek balik.Kali ni siap ajak pi hospital nak potong bebird dia.Nampak dia makin tak keruan..aku call husband aku ajak pi hospital. Lepas husband aku balik terus kami rush ke hospital..lepas doctor dekat Emergency tengok terus Muhammad diletak bawah surgeon Dr Shazly.Malam semalam jugak Muhammad admitted.

Dr Shazly memang confirmkan memang PHIMOSIS and pagi esoknya Muhammad kena khatan.Kami terus setuju memandangkan Muhammad dah tak kencing and memang bahaya untuk dia. So Muhammad kena puasa malam tu since dia kecik lagi and khatan Muhammad special case , dia nak kena full bius. Ok kami setuju ja and sign consent form.
HARI DITUNGGU TIBA

Hari ni 24hb October genap Muhammad 4 tahun 21 hari Muhammad dah jadi lelaki sejati (anak mama dah boleh kawen) and bila semua procedure setel and dia sedar ayat pertama dia 'Mama..Muhammad dah tak sakit bebird'. 

And Dr Shazly memang cakap nasib baik cepat..saluran kencing Muhammad memang sangat sempit.Alhamdulillah kami cepat . Tapi sumpah aku still ralat tak aware dengan badan anak sendiri.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.